Noul Cod Silvic a fost adoptat de Senat și aduce o serie de schimbări importante pentru pădurile din țară

905
1
Noul Cod Silvic a fost adoptat de Senat și aduce o serie de schimbări importante pentru pădurile din țară - noul-cod-silvic-1714463518.jpg

Articole de la același autor

Noul cod silvic a fost adoptat în Senat cu 87 de voturi pentru, 3 abțineri, 1 vot împotrivă și aduce o serie de schimbări importante pentru protejarea și gestionarea durabilă a pădurilor din țară.

Noul Cod Silvic aduce schimbări semnificative în modul în care sunt gestionate pădurile din România. Una dintre cele mai notabile prevederi este accesul liber pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta în toate pădurile din țară. De asemenea, se impune confiscarea mijloacelor de transport pentru cei care transportă lemn fără documente legale, încercându-se astfel să se combată tăierile ilegale, potrivit paginii de Facebook a Ministerului Mediului.

O altă modificare importantă este interzicerea activităților economice în domeniul silvic pentru personalul din autorități și din administrațiile silvice până la rudele de gradul II, pentru a preveni conflictele de interese. Mai mult, se restricționează tăierile la ras într-o parte semnificativă din suprafața totală a pădurilor țării, inclusiv în zonele protejate și siturile Natura 2000, în scopul conservării biodiversității.

Statul preia responsabilitatea împăduririi terenurilor abandonate de proprietari și introduce un cadru legal pentru combaterea tăierilor ilegale, prin utilizarea tehnologiilor digitale. De asemenea, se acordă proprietarilor de păduri dreptul de a alege soluții alternative de pază.

Noul cod silvic introduce termenul de "folosință agrosilvică”, ceea ce înseamnă că pășunile și culturile agricole vor putea fi integrate cu arbori și arbuști. Se înființează Consiliul Național al Silviculturii, care urmărește exercitarea în condiții de etică profesională și respectarea standardelor profesionale de către personalul silvic, deci se urmărește o gestionare mai eficientă și transparentă a resurselor forestiere.

Toate aceste măsuri reprezintă un angajament ferm al autorităților în conservarea și valorificarea durabilă a pădurilor, în beneficiul generațiilor viitoare.

„Cred că avem în sfârșit o lege care tratează corect frumusețile pădurii, pericolele asupra pădurii precum tăierile ilegale, activitățile economice cu risc de încălcare a legii sau problema populației dependente de lemnul de foc.

Ceea ce ne-a preocupat în mod special în procesul conceperii Codului a fost să reușim să găsim un echilibru între protejarea celor mai valoroase păduri din țară și gestionarea durabilă a lor.

Astăzi putem spune că avem cele mai mari suprafețe de păduri virgine din Europa, munții noștri încă ascund păduri pe unde nu a călcat vreodată picior de om, avem aproximativ 10.000 de companii în țară care activează în industria lemnului care a depășit 3,5% din PIB. Vorbim despre un aport important în balanța comercială a României, atât pentru consum intern, cât și pentru export. Asta înseamnă inclusiv sute de mii de locuri de muncă în domeniul forestier, adică multe familii din țară care își duc traiul de zi cu zi din această meserie și să nu uităm de cele aproximativ 3,5 milioane de gospodării care nu ar supraviețui fără lemn de foc” a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Comentează știrea

Liliana
30 aprilie

O lege binevenită - sperăm să fie şi respectată! Ex. - în jud. Buzău , zona Buda - Dumitreşti, de ani de zile, la fiecare oră, trece câte un camion încărcat cu lemn din pădurile de acolo; camioanele trec nestingherite, necontrolate - ba chiar poliţia din zonă m-a oprit pe mine, cerându-mi actele, în timp ce trecea bine, mersi, un camion încărcat pe lângă noi...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4757 secunde